-10% na produkty MUSHIE. Darmowa dostawa od 299zł.

Polityka prywatności

Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Sklepu Internetowego jest MAKALINE Monika Zawadzka ul. Harcerska 5/27 41-200 Sosnowiec, NIP: 6443562639, REGON: 520053933,.

  1. Administrator danych przetwarza dane osobowe pozyskiwane za pośrednictwem Sklepu Internetowego na podstawie obowiązujących przepisów prawa, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwane dalej „RODO”.
  2. Administrator wdrożył odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu zapewnienia, aby przetwarzanie danych osobowych odbywało się zgodnie z RODO, uwzględniając charakter, zakres, kontekst i cele przetwarzania oraz ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych o różnym prawdopodobieństwie i wadze zagrożenia. Środki te będą w razie potrzeby poddawane przeglądom i uaktualniane. Administrator zapewnił również środki mające wykazać, że przetwarzanie danych osobowych odbywa się zgodnie z RODO.
  3. Administrator w tym celu stosuje środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione udostępnionych mu danych osobowych, w tym stosuje szyfrowanie połączenia za pomocą certyfikatu SSL.
  4. Administrator danych przetwarza dane osobowe osób fizycznych, które:
    1. zawierają umowę sprzedaży za pośrednictwem Sklepu Internetowego,
    2. korzystają ze Sklepu Internetowego w celu zawarcia umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną polegającej na prowadzeniu Konta Klienta,
    3. korzystają z funkcjonalności Newsletter, dostępnej za pośrednictwem Sklepu Internetowego.
  5. Podanie przez Klienta danych jest dobrowolne. W niektórych sytuacjach podanie danych osobowych może być konieczne. Konieczność podania danych występuje w sytuacji, gdy:
    1. Klient zawiera umowę z Administratorem (umowa sprzedaży, umowa o świadczenie usług drogą elektroniczną w zakresie prowadzenia Konta Klienta). Niepodanie danych osobowych wymaganych do zawarcia i wykonania umowy sprzedaży oraz umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną pociąga za sobą niemożliwość zawarcia ww. umów. Podanie danych osobowych jest wówczas wymogiem umownym,
    2. Klient korzysta z funkcjonalności Newsletter. Niepodanie danych osobowych przez Klienta uniemożliwia wysyłanie informacji za pośrednictwem tej funkcjonalności,
    3. po stronie Administratora występują obowiązki nałożone ustawą, tj. podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym wynikającym z powszechnie obowiązujących przepisów prawa nakładających na Administratora danych obowiązek przetwarzania danych osobowych. Obowiązek przetwarzania danych związany jest z prowadzeniem ksiąg rachunkowych. Niepodanie danych osobowych uniemożliwia wykonanie powyższych obowiązków.
  6. Przetwarzanie danych osobowych oparte jest o:
    1. art. 6 ust. 1 lit. b RODO – w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy
    2. art. 6 ust. 1 lit. c RODO – w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze,
    3. art. 6 ust. 1 lit. f RODO – w przypadku, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne dla celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub strony trzeciej.
  7. Administrator danych przetwarza dane do następujących celów:
    1. wykonanie umowy sprzedaży oraz umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem w/w umów,
    2. przesyłania informacji do Klientów w ramach funkcjonalności Newsletter,
    3. prowadzenia dokumentacji księgowej, w tym wystawiania faktur,
    4. ustalenie, dochodzenie lub obrona roszczeń, jakie może podnosić administrator lub jakie mogą być podnoszone wobec administratora,
    5. prowadzenia korespondencji z osobami, które zadają pytania.
  8. W celu zawarcia i wykonania umów wymagane jest podanie następujących danych osobowych:
    1. imię, nazwisko,
    2. adres dostawy (ulica, numer domu, lokalu, kod pocztowy, miejscowość, kraj),
    3. adres korespondencyjny,
    4. adres e-mail, numer telefonu kontaktowego,
    5. w przypadku firmy, dodatkowo Nazwa Firmy oraz NIP,
    6. numer rachunku bankowego.
  9. W celu wykonywania umów oraz innych obowiązków przyjętych przez Sklep Internetowy dane osobowe mogą być przekazywane następującym odbiorcom lub kategoriom odbiorców:
    1. przewoźnicy/spedytorzy, dostarczają zamówienia do Klientów,
    2. podmioty świadczące usługi polegające na montażu elementów wyposażenia wnętrz u Klienta,
    3. podmioty świadczące usługi księgowe,
    4. operatorom systemu płatności,
    5. podmiotom świadczącym usługi informatyczne, techniczne w szczególności dostawcy oprogramowania komputerowego do prowadzenia sklepu internetowego, dostawcy poczty elektronicznej i hostingu.
  10. Wobec przetwarzania danych osobowych Klientowi przysługuje:
    1. prawo do dostępu do przetwarzanych danych osobowych, ich sprostowania, modyfikacji, usunięcia, a także ograniczenia przetwarzania danych, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania a także prawo do przenoszenia danych,
    2. prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie w przypadku, gdy Klient wyraził zgodę na przetwarzanie danych osobowych, np. w celu otrzymywania informacji handlowych. Zgoda może zostać w każdym momencie wycofana. W tym celu Klient składa oświadczenie w formie pisemnej lub drogą elektroniczną. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych, które miało miejsce przed złożeniem oświadczenia.
    3. prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Klient ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych narusza obowiązujące przepisy w zakresie ochrony danych osobowych. Właściwym organem nadzorczym na terenie Rzeczpospolitej Polskiej jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  11. Aby skorzystać z wyżej wymienionych praw Klient powinien skontaktować się z Administratorem danych i przesłać odpowiednią wiadomości w formie pisemnej na adres siedziby MAKALINE Monika Zawadzka, NIP: 6443562639, REGON: 520053933, ul. Harcerska 5/27 41-200 Sosnowiec.
  12. Administrator danych przechowuje dane osobowe przez okres odpowiedni dla celu, w jakim są przetwarzane. Okres przetwarzania danych wynosi, w szczególności:
    1. w sytuacji przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy sprzedaży oraz umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną w zakresie prowadzenia Konta Klienta, dane są przechowywane przez okres niezbędny do wykonania, rozwiązania lub wygaśnięcia w inny sposób zawartej umowy,
    2. w sytuacji przetwarzania danych w związku z korzystaniem z funkcjonalności Newsletter, dane są przechowywane przez okres, w którym wyraża wolę i zgodę na otrzymanie informacji przy wykorzystaniu funkcjonalności,
    3. w sytuacji przetwarzania danych w związku z prowadzeniem ksiąg rachunkowych, dane są przechowywane przez okres wymagany przepisami prawa nakazującymi administratorowi przechowywanie ksiąg rachunkowych (5 lat od początku roku następującego po roku obrotowym),
    4. w sytuacji przetwarzania danych w związku z ustaleniem, dochodzeniem lub obroną roszczeń, dane przechowywane są przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu realizowanego przez administratora, nie dłużej jednak niż przez okres przedawnienia roszczeń w stosunku do osoby, której dane dotyczą, z tytułu prowadzonej przez administratora działalności gospodarczej. Termin przedawnienia roszczeń opisany jest przepisami prawa, w szczególności przepisami Kodeksu Cywilnego.